SCENOGRAF og BILLEDKUNSTNER

LydSpor

Under mottoet ”Form for fristelse, lyd som belønning” har billedkunstner Nina Borge (N) og komponist Jesper Egelund Pedersen (DK) forsket på hvordan lyd påvirker form og hvordan form påvirker oppfattelsen av lyd. Det har resultert i en utstilling av lydskulpturer.  Hver skulptur inneholder en egen komposisjon som sammen danner et helhetlig bilde. Når publikum tar på skulpturene blir musikken aktivert og skulpturen gir fra seg lyder. I utstillingen LydSpor er det seks ulike skulpturer, femten masker og to tegninger.

En formidler følger alltid utstillingen og det blir det lagt vekt på opplevelse, bruk av sansene og samtale om form og lyd.

Forestillingen er utviklet i samarbeid med instruktøren Karstein Solli (N) og er inspirert av skulpturene, komposisjonene og publikums tilnærming til kunstverkene. Forestillingen formidles av skuespilleren Karina Nielsen (DK) ved bruk av bevegelse, stemme og maskespill skaper hun små historier i møtet med skulpturene, komposisjonene og publikum.

LydSpor er støttet av Norsk kulturråd, Dansk komponistforening, Fond for lyd og bilde, NOTAM, Kulturministeriets udviklings fond, Riksutstillinger og Figurteateret i Nordland. Utstillingen ble først vist på Louisiana museum for moderne kunst (DK) i 2002 og forestillingen hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge i 2003. Utstillingen og forestillingen har deretter turnert i store deler av Norge i regi av Nasjonalmuseet for Kunst Arkitektur og Design, Den kulturelle skolesekken og Figurteateret i Nordland.

 

Presseklipp

Uge–Nyt Fredesborg og Humlebæk kommune ved Knud Rauff

”Syngende æg på Louisiana”

Kunst kan oppleves med hele kroppen og det får børnene nu mulighed for på Louisiana.

Fredrikborgs AMT ved Lars Skov

”Levende kunst på museet”

Det er en fugl, nej det er en mand uden øjne. Det lyder som et tordenvejr.” Der var mange bud på hva de nye skulpturer i Louisiana lignede og lød som. forskulpturene er ikke kun til å kigge på, når man rører ved dem, giver de nemlig lyd fra seg.

Musikk – Kultur ved Eivind Kristensen Galler i TDVD (Trenger Du Virkelig Dette?), Oslo

”Rare ting som lager lyd”

Sammen med komponist Jesper Egelund Pedersen har Nina Borge laget skulpturer som spiller musikk når barna tar på dem. ”Det er en hud der inne sier Siri (3) og klatrer opp på det hun syns ligner på en banan, eller er det et fuglenebb eller en sitron?”¨

Lofotposten ved Ellen J. Vinje Johannsen Festspillene i Nord- Norge

”Lekende kunst”

Forestillingen og utstillingen LydSpor inviterer barna inn i kunsten. Slik blir det lek av.

Lofotposten ved Anki Gerhardsen

”Lyden av teater”

Se, lytte, ta hoppe, snurre, ligge, danse: Forestillingen LydSpor er en sanselig opplevelse.

Drammens Tidende ved Tore ØenFossekleiva Galleri

”Fristende lyder”

De lot seg friste, tredjeklassingene ved Ebbestad skole. De fikk både se, høre og ikke minst berøre på utstillingen Lyd Spor.

Dalane Tidende ved Ingunn Marie Ruud

”Skulpturer til og ta og høre på”

På Nasjonalmuseets vandreutstilling LydSpor er det faktisk meningen at man skal røre kunstverkene.

Helgeland Arbeiderblad ved Stine Skipnes

”Hefalompen og havet”

Hva skjer hvis du ser, lytter og rører ved skulpturer? Jo, da kommer havet, Heffalompen og ei jente med lyst hår.